Her er noget som jeg ikke vidste - om havtorn. Læs lidt videre og se hvad.
Danskernes syn på busken havtorn har på meget, meget kort tid ændret sig fra "unyttigt strandbuskads" til "hellig afgrøde". Ihvertfald tæt på, når vi er inden for det nye nordiske køkken. Havtornebær er, synes jeg, både smukke og specielle. Deres smag har en karakteristisk "fad" komponent som man skal vænne sig til, men faktisk sidder jeg her og tænker at havtorn og passionsfrugt har visse fællestræk. Måske ville marengs med flødeskum og syltede havtorn være en fin kombination. Og så indeholder de en stor mængde c-vitamin. Hvilket næsten er nok til at gøre dem til "hellig afgrøde" i Danmark :).
Busken Almindelig Havtorn hedder på latin Hippophae rhamnoides. Hippophae betyder "hest, skinnende" og rhamnoides betyder "som ligner Rhamnus". Rhamnus værende slægten Korsved.
Skinnende hest? Hvor hulen kommer den skinnende hest ind i billedet? Det var det jeg ikke anede. Den skinnende hest er - Pegasus. Den spiste nemlig havtorn. Internettet kan ikke beslutte sig for om Pegasus yndede bladene eller bærrene, men legenden fortæller at indtagelsen af havtorn var grunden til at Pegasus kunne flyve.
Nu ved du det også. Og nu glemmer du det aldrig! Muhahahaha!
4 kommentarer:
Hvis nu det var bærrene som gav Pegasus evnen til at flyve, vil vi måske snart være mange som kan flyve ved egen hjælp. Godt for ozonlaget :-)
Humoristisk-videnskabelig overvejelse: hvis det var bærrene, ville vi allerede ha' hørt om flyvende mennesker, med alt det havtorn der bliver fortæret nu om dage. Men bladene? Måske er det dem vi skal afprøve. (fodnote: jeg er ikke interesseret i psykotrope planter!)
zone8a
Nå, ja selvfølgelig hvis det var bærrene, ville der allerede flyve mennesker rundt derude. Altså må det være bladene. Måske hvis du har en hest i din nærhed kunne du.....
Faktisk har jeg fået et glas havtorn kompot fra hr. Skovs Gourmetbutik (www.hrskov.dk) som jeg ikke rigtig ved, hvad jeg skal bruge til. Men nu fik jeg jo et bud. Hmm lyder godt!
Men du har ret i at havtorn har mange C-vitaminer og historien med Pegasus kendte jeg, da der er en artikel om netop havtorn i denne måneds Samvirke.
Send en kommentar