lørdag, oktober 30, 2010

Oliven







Jeg har altid tænkt at det må være en fascinerende udfordring at få en have i et andet klima. Et sted hvor man må begynde forfra med at lære de mest grundlæggende ting; hvordan er vinteren, hvordan er sommeren, hvordan er jorden, hvordan skaffer man vand - hvad trives her? Helt andre planter, helt andre farver, helt andre farvebehov, helt andre teksturer. Helt andre træer.

Vi var i Ligurien (Italien) fornyligt, i et dejligt hus på en meget stejl grund ved kysten. Beplantningen var hovedsageligt træer - oliven og citrus og figen og khaki. Haven var egentlig et antal mindre plateuer, med stentrapper, og med et eller flere træer på hvert plateau. Her i Ligurien laver de nogle små sorte og sortgrønne oliven - Taggiasca-oliven - med en mild og aromatisk smag. Og det var tid til at høste oliven. Men der er søreme meget jeg ikke ved om oliventræer og høst og forarbejdning af oliven og fremstilling af olivenolie. For eksempel hænger man net ud under træerne. Og hvad så - venter man bare på at de drysser ned? Og har de en lokal olivenpresse et sted hvor de går hen med deres lille høst? Vi prøvede at presse lidt olie af en lille portion oliven for at se hvordan det var: Det var bittert. Gør man noget med olien efter presning?
Man vender tilbage Danmark, til sit eget valnøddetræ, spekulativ.

Ingen kommentarer:

 
Site Meter