onsdag, marts 10, 2010

GeorginerGeorginer - dahliaer, om man vil - er eftersommerens største farveoplevelse. Hvis jeg havde en mark, en kolonihave, eller bare en stump køkkenhave til overs, så ville jeg plante 250 dahliaknolde og forsyne alle naboer og kollegaer og familie med de vildeste buketter i absurde farvekombinationer og vanvittige blomsterformer. Det er nemlig dét dahliaer kan - det vildeste af det hele.

Så derfor...så derfor har jeg været en tur til Aldershvile Planteskole.

De har nemlig to ting på denne årstid - et monsterudvalg af hårdføre og semihårdføre kameliaer, samt et monsterudvalg af knolde - og flest dahliaer.

Jeg kikkede ikke ind til kameliaerne i år. Med vilje. Det var slemt nok at der stod en krydsning af Magnolia grandiflora (semihårdfør) og smilede venligt til mig og mit dankort, men jeg har jo for dælen ikke et orangeri til den slags.

Man bør vide hvor man vil plante sine planteskoleindkøb, så derfor endte jeg beskedent med tre poser Dahlia "Schneeflocke" som skal stå mellem de gamle roser, samt en sortrød kalla og en matchende lilje til et par særlige krukker. Desuden nogle pompomdahliaer til søster - bl.a. 'Lipoma' og 'Bantling' og 'Purple Haze' (foto).

Men for pokker da - de dér mange hyldemeter med forskellige dahlia på Aldershvile - det kan virkelig få det til at krible i knolden - ah, hvis blot man havde plads til et par rækker...

5 kommentarer:

Vild med have sagde ...

Smuk blomst.
Jeg har indtil videre ikke interesseret mig så meget for blomster, men det begynder så småt at komme. Jeg har købt frø hos Impecta til dahlia, Bishops Children. Jeg tror at blomsterne er mindre end “rigtige” dahlia. Håber at kunne mase dem ind mellem
grønsagerne. Mon de vil danne knolde som skal graves op eller vil jeg kunne høste frø. Det vil sommeren vise.

Silversearcher sagde ...

Hvis man sår dem, mener jeg at man får dannet knolde til efteråret - som skal tages op og vinterbeskyttes. - Jeg ynder selv at plante blomster og grøntsager ind imellem hinanden, potager-style. Tagetes og blomsterkarse for eksempel passer simpelthen så godt nede imellem grøntsagerne - og som undskyldning for at jeg planter dem der kan de spises i salaten. Jeg har en favoritbog om "potagers" - prydkløkkenhaver.
Havehilsner Eva

Vild med have sagde ...

Hvilken bog er din favorit? Jeg har af og til lånt bøger på biblo om potager, men jeg følger dem ikke. Anbringer for det meste tingene der hvor der nu er plads.

Silversearcher sagde ...

Den hedder "Creative vegetable gardening", den gamle version, der er kommet en ny. Joy Larkcom. Dels meget smukke inspirerende billeder, dels gode gennemgange, f.eks. af "kanter" eller "hegn" i forskellige materialer. Og så en gennemgang af spiselige afgrøder til sidst.

Vild med have sagde ...

Jeg har haft stor glæde af Joy Larkcoms Oriental Vegetables.

 
Site Meter