søndag, juli 17, 2011

Linnaeus og Linnæa

Jeg har været fascineret af Carl Linnaeus (latin Carolus Linnaeus, senere Carl von Linné) siden jeg var en lille nørd. Først og mest, naturligvis, fordi jeg var fascineret af dette navngivningssystem. I de allernyligste år har jeg fået læst lidt om personen Carl Linnaeus - blandt andet en stor smuk svensk collagebiografi. Han havde jo også jubilæum for et par år siden.

Carl Linnaeus navngav selv rigtig mange arter. De arter han selv i egen (154 cm lave) person har navngivet, har et L. til sidst i navnet. Det latinske navn for salvie er således Salvia officinalis L.

Én art navngav han efter sig selv. Det blev hans signaturplante: Linnea borealis L. Jeg ved ikke hvorfor han valgte dén. Han kendte den formentlig fra sit elskede smålandske landskab, hvor den idag er lensblomst for Småland. Det er en meget lille, meget yndefuld plante, en dværgbusk der blomstrer med to små hvidlige tvillingeklokker. På alle de portrætter jeg har set af ham, er Linnea borealis L. med. Det har været et princip for ham. Han har haft sans for symbolismen og eftermælet. Det er lidt sjovt.

Jeg har aldrig selv set Linnæa. Indtil i sidste uge, hvor jeg gik ved Styggforsen i Boda Kyrkby og - efter fortrinsvis at have brugt mine øjne på vandfaldet - kikkede ned for at se om der voksede noget interessant. Dér ved siden af stien stod en meget køn, meget lille blomst med tvillingeklokker. Og en genkendelsens klokke ringede i mit eget hoved...

Siden har jeg tænkt lidt over hvad jeg selv ville have valgt som min signaturblomst. Jeg ved det ikke. Hvad ville du have valgt?


Foto: Linnea borealis L, Styggforsen, Sverige

2 kommentarer:

bente sagde ...

Jeg ville helt klart have valgt liljekonval. Den er så yndig og dufter så skønt. På Bornholm ses den som bunddække i skovbunden. Skønt!
Når den er afblomstret bruger jeg tit bladene som bund i buketter. Så det er en af mine favoritter.

frkjensen sagde ...

Hej - jeg sidder lige og falder i staver over din blog.

I en bog jeg havde som barn (Linnea planter) stod der, at Linne valgte den mindste og mest beskedne blomst at opkalde sig selv efter.

Min datter hedder i øvrigt Linnea, efter videnskabsmanden og blomsterpigen i førnævnte bog :-)

Fin blog du har!

 
Site Meter