mandag, juni 20, 2011

Den Lille VildeHvornår har du sidst set en staude du ikke kendte? På et tidspunkt kender man de fleste pappenheimere, og derfra er det mere de forskellige farver, tegninger og størrelser der kan ændres på.

Men nogle stauder går i glemmebogen. Eller de rykker ind i haven, og så ud igen. Eller de er aldrig rigtig rykket ind i vore haver fra naturen.

En af mine søstre opdagede, fandt frø, dyrkede og gav mig sidste år denne lille staude. Der er fem planter, og de er ikke så store endnu - måske står de lidt for skygget? - men i år er der blomster. Og de er bare kønne. Tænk at plukke dem i en buket med historiske roser, eller bare i en blandet buket af stauder med et lidt vildt look.

Vild er den også: Det er blæresmælde (Silene vulgaris). Den er knyttet til lysåbne til halvskyggede voksesteder med en tør eller kun tidvis fugtig jord. Interessant nok er den i nellikefamilien, hvad man godt kan se på blomsterne.

Min søster var også vild med den, men I ved hvordan det er. Den første forelskelse viger for praktiske aspekter når man har boet sammen i et par år. Hendes seneste melding vedrørende blæresmælde var: "selvsår ad H........ til." Wiki skriver også at "frugterne er kapsler, som rummer mange frø".

Så véd vi det.

Men jeg er stadig forelsket.

1 kommentar:

Berit fra Irishaven sagde ...

Jeg er også "vild" med vilde blomster - jeg så faktisk denne i min ferie på Bornholm og undrede mig over hvad det var for en lille sjov og sød blomst.
Tak - nu har du sparet mig for opklaringsarbejdet. Selv om den er en ivrig selvsåer, så kunne jeg godt tænke mig den i sommerhushaven.
Hvis du vil bytte frø med mig - så er jeg interesseret! - send evt. en mail til mig om frøønsker.
Hilsen Berit
Hilsen Berit

 
Site Meter