tirsdag, september 11, 2007

Hvorfor Er Der Ikke Fler´Af Dem?

Der er noget der undrer mig. Der findes et par planter som - helt oplagt - har fantastiske kvaliteter. Og alligevel er der kun 2-5 sorter at finde på markedet. Hvad i alverden laver I, alle I forædlere derude i verden? Sidder I på jeres hænder i jeres drivhuse og drikker kaffesjatter, mens I venter på at jeres to varieteter skal gro?

Eksempel 1: Tulipa fosteriana - en af de få tulipaner som har en fin tendens til at komme igen, år efter år, her i Danmark. I modsætning til f.eks. de sorte tulipaner, som er en 100% engangsfornøjelse. Spændingen er stor - hvad kan man få? Der må være mange smukke sorter!
Svaret er nej. Der kan fås 'Candela', 'Orange Emperor', 'Purissima', og 'Princeps'.

Eksempel 2: Phlox carolina. Stive og stolte floks, med kraftige og flotte grønne blade (ikke de dér meldug-ramte sygtgrønne blade som Phlox paniculata har). Jeg giver en præmie til dem der kan finde andre i Danmark end 'Mäntsälä', 'Bill Baker' eller 'Jorvas'.

Eksempel 3: Aster frikartii. Den vidunderligste, lette sensommerstaude. Meldugfri - det er ellers en familieforbandelse for asters at de får meldug. - Tillykke, du kan vælge mellem de to ens sorter 'Wunder von Stäfa' og 'Mönch'! En tredie sort hedder 'Jungfrau', og den sort ligner de to andre i farve, men måske har den flere stråler i blomsten - så vidt jeg kan se fra fotos.

Et trist udvalg - men nogle helt fantastiske planter at ha' i haven.

Ingen kommentarer:

 
Site Meter