onsdag, september 07, 2005

Sølvlys

Sølvlys er en af de stauder som bærer det smukkeste navn. På latin hed de tidligere Cimicifuga, et navn med en lidt mindre smuk betydning, nemlig cimex = væggelus og fugare = flygte, altså et middel mod kryb. Studier har vist nogle andre familiebånd end ventet. Familien hedder nu Actaea, hvad der skulle betyde noget i retning af "stærk duft".

Sølvlys findes i en grøn og en rødbrun version. Jeg har de rødbrune, og det er nogle meget smukke planter. Med deres 150 cm står de som baggrund bag mine gamle haveroser, og de ser smukke ud mod et grønt plankeværk. Ydermere blomstrer de snart, med lange, yndefulde, flaskerenserlignende blomsterstande. De dufter tilmed dejligt - det er ikke uvæsentligt.

De første to jeg anskaffede var af sorten 'James Compton'. Senere har jeg købt en mere, nu af sorten 'Brunette'. 'Brunette' er tiltrukket på Lynge Staudegartneri, og nationalfølelsen spillede da lidt ind da jeg købte den.

Det er dyre stauder, derfor de etapevise indkøb. Jeg mangler endnu tre styks, og nu er jeg lidt i knibe, for brunetten og James synes ikke at ligne hinanden. James'erne er kønnere fordi de har mørkere og mere fligede blade - men det kan også skyldes at de har forskellig størrelse og alder. Ihvertfald kan jeg ikke lige finde 'James Compton' på det danske internet, og da det er dem jeg gerne vil have, er det bare IRRITERENDE! Skal jeg da selv importere alt muligt fra Holland? Grr.


1 kommentar:

k sagde ...

sig til hvis vi skal sende :)
k

 
Site Meter