mandag, december 05, 2011

Planter i December

Jeps, jeg har plantet i december. Så længe jorden ikke er frossen, er det da en fin årstid at plante på. Målet var at få mine tre nye træpæoner i jorden, og det gik fint. Altså lige bortset fra at grunden her jo er "hævet" - skal vi ikke bare kalde det dét - med hvad der må være adskillige læs tilfældigt byggeaffald. Det virker som om man har skaffet adskillige afdankede hønsehuse opført i en variation af materialer, og derefter har knust dem og strøet dem ud over grunden før man opførte vores hus.

Skal man grave et lille hul til en plante, skal man derfor finde sig i at måtte grave noget andet op. I denne omgang (med tre huller der skulle graves) var høsten 3 hele røde mursten, 1 hel gul mursten, 2 halve mursten, 1 stor gasbetonblok med gul maling på den ene side, og en håndful knytnævestore granitsten af varierende type.

Så står der også røg og damp op fra graveren bagefter, kan jeg godt afsløre!

Hullerne til mine træpæoner blev gravet ekstra store, så jeg nede i bunden kunne komme en ordentlig spand gammelt hestemøg blandet med jord - og så ren jord ovenpå - og så planten.

Som regel (jeg er stadig ny med træpæoner) kan man allerede nu se om der er store knopper - blomsterknopper - på pæonen. Det så der ikke ud til, så mon ikke der er nul blomster i 2012.

Tålmodighed er en dyd.

Men hvis - og når - der kommer blomster, så kommer der et skilt ud kort før blomstringstid. Jeg tygger stadig på teksten, men tanken er i stil med dette:

Nu blomstrer træpæonerne snart. Vi har plantet dem her for at alle forbipasserende mennesker kan nyde de helt spektakulære blomster. Derfor: vær rar ikke at plukke blomsterne. PS. Men hvis du skal fri til dit livs kærlighed, så ring lige.

lørdag, december 03, 2011

Cedertræet med sin Pynt



Atlas-cederen (den blå, Cedrus atlantica 'Glauca') har i nogle år været juletræets svar på "hvidt og skrammet". Jeg mener dermed, at hvis man havde et hus baseret på flødefarvede franske land-antikviteter med ufuldstændig maling, så var det en atlasceder der kom med, når der skulle fotograferes til Bo Bedres julenummer. Eller den var i det hele taget med hvis der skulle fotograferes til Bo Bedres julenummer. You know what I mean.

Og det er jo nok fordi det er et æstetisk træ. I farve og i form er det smukt. Som jeg ser det, har det kun én overvældende ulempe. Det er dyrt. For pokker, det er dyrt. Et eksemplar i knæhøjde koster 5-600 kroner.

Så derfor tænkte jeg at det kunne være hyggeligt at dyrke nogle selv. Jo, det vil tage 14 år før de når knæhøjde, men jeg dyrker heller ikke planter fra frø for at videresælge - men fordi det er sjovt.

Frø fra atlasceder til salg? Nul. Det kan jeg simpelthen ikke finde. Kan du?
 
Site Meter