torsdag, september 29, 2011

Den Hvide Triumfator

Jeg har til hensigt at indkøbe hundrede tulipanløg til et ordentlig sygt tulipanshow.

Spørgsmålet var blot: Hvilke?

Og det kloge svar var, at et stort "display" af tulipaner stiller nogle æstetiske krav til tulipanvalget. De dobbelte tulipaner kan komme til at virke tunge; de storhovedede enkelte tulipaner kan hurtigt komme til at virke visne i kanterne; og kan man leve med en meget dominerende farve i store grupper i ret lang tid i en relativt lille have som vores?

Dér røg så 'Mount Tacoma' og 'Negrita'. I stedet for kom forslaget om 'White Triumphator' fra en klog havesøster. De liljeblomstrede tulipaner har en delikat og let form; hvid spiller godt i en forårshave under udvikling hvor der også er andre farveelementer til stede; og 'White Triumphator' er en de tulipaner der er kendt for at være ret stabil og langlivet.

Eneste minus er at den ikke er meget billig i indkøb.

Og så ved jeg ikke om "de hvide prinsessekroner" får fans her i haven. Man har da lov til at håbe. Og mindst én fan får de nok - nemlig mig.

torsdag, september 15, 2011

En Gartnertanke Bag



Som mor til to og gift med en mand oplever jeg tit udflugter i kvartetform.

Det er - ahem - mig der er haveinteressenten i dét selskab, men det véd og respekterer de andre tre vidunderligvis. Det betyder ikke at de gider at tage på haveudstillinger, men det betyder at de godt ved, at jeg kan finde på at gå lidt i stå - enten for at falde i staver over, eller kikke på, eller fotografere en plante, et træ, en plantesammensætning, et bed osv. De er endda holdt op med at være flove over det, og kommer nu snarere og påpeger mulige "sights" for den haveinteresserede...

I år var vi (igen) i Astrid Lindgrens Värld. Det er en smuk "forlystelsespark" - smukt lagt ind i en naturlig scene med småskov, eng og mose. Der er i det hele taget en klar gartnertanke bag indretningen af parken. Det sås meget tydeligt i den nye Mattisborg (tænk Ronja Røverdatter).
Se en smuk og vidunderlig lille urtehave. Fuldstændig unyttig, udelukkende med en æstetisk og dramaturgisk funktion - men sikke et gartneroverskud. Sort kål, bønner, lavendel, peberrod, kvan, selleri, hestebønner. Åh, bare min køkkenhave havde set sådan ud i år.

onsdag, september 14, 2011

Imod Entropien



Jeg har tit følt at min have var noget permanent og langsigtet.

At min have - dvs. den have jeg varetager - er meget ældre end mig og som rækker meget længere ind i fremtiden end jeg. På den måde er føles min have nærmest evig.

Men i går, mens jeg spadserede en sen aftentur langs skovlinien, faldt det mig ind at en have i virkeligheden er en skrøbelig ligevægt. Hvis den ansvarlige gartner forsvinder og efterlader haven til sig selv, går der kun tre år - så er haven blevet til noget andet. Der ville være vokset små træer og hasselbuske op. Hækken ville være blevet vild. Flisebelægningerne ville være fyldt med planter. Og så videre.
Så en have er en skrøbelig ligevægt. En unaturlig ligevægt.
At holde en have på punktet er at udføre et stykke arbejde op imod funktionen S: entropien.

fredag, september 02, 2011

Indkøb af Tulipaner

Fra Holland kan man købe billigere blomsterløg hvis man skal have lidt større partier.

Og ja, jeg bekender helt ærligt her på internettet: Jeg har lyst til at købe 250 'Mount Tacoma' for 30 €. Det har jeg! Det er da et godt køb! Og tænk et bed jeg ville få - med to-hundrede-og-halvtreds 'Mount Tacoma'.

Det er helt vildt. Desværre skal man købe for mere end 50€ for at bestille hjem, og levering ligger på 20€. Til gengæld kan man sige, at for 500 kroner får man ikke meget i planteskole idag. Men hvis man går på bulbi.nl og bruger 500 kroner, så tror jeg faktisk at haven er proppet med blomsterløg helt frem til fortovet.

Uha.

Driftsikre Tulipaner

Hvad der foregår i maskinrummet på en tulipan véd jeg ikke. Men noget foregår der, og vi kan konkludere at tulipaner ikke trives på samme måde i Danmark som i Holland og England. Derfor kommer de heller ikke allesammen igen. Men nogle af dem gør. Hvilke?

På den ene side har vi Darwin-tulipanerne 'Apeldoorn' og 'Gul Apeldoorn', som jeg har en flok af i højrød og klargul (brrr); de er absolut driftsikre.

På den anden side har vi 'Queen of Night'. Man kan være helt sikker på at 'Queen of Night' ikke kommer igen her hos mig - det er afprøvet mange gange - men til gengæld kan jeg godt leve med at skulle anskaffe mig en pose eller to. De passer frygtelig godt til bølgekronet storkenæb (Geranium phaeum). Det samme gør 'Carnaval de Nice', og den ser vi heller ikke to gange.


Hvert år, når jeg overvejer at anskaffe flere tulipanløg , må jeg fiske dette link frem:

http://www.haven.dk/news.asp?x=&detail=22010&list=0..1

Det er Haveselskabets anbefalingsliste for driftsikre tulipaner. Jeg er til hvide og sorte tulipaner, så blandt favoritterne er 'Mount Tacoma' og 'Purissima'.


 
Site Meter