onsdag, januar 26, 2011

Frø 2011


















Indrømmet. Jeg hører til dem der ikke så gerne vil have klare gule-orange-røde farver i prydhaven. Det bliver mig for intensivt; jeg vil hellere have rolige grønne-blå-hvide rammer.

Men på den anden side, og fuldstændig i samklang med Claus Dalby, så kan jeg heller ikke undvære at have adgang til disse potente og livskraftige farver. Der skal tit et par dybrøde eller orange blomster til for at bringe en lidt tam blålilla buket op i eliteklassen. Derfor er de oplagte i køkkenhaven!

Du kan ikke lide tagetes, gul-orange stolt kavaler, solsikker? Så prøv at plante dem sammen med salathoveder, bønner, løg, kål og rucola. Der vil de bare være det eneste rigtige...

Årets frø er en foræring - og deres vej er gået fra USA til et havemenneske til et havemenneske - og så til mig. Storblomstrede tagetes, zinnia i rød og lyserød, cosmos i gul og orange, californisk valmue i lyserød-gul blanding, og lave "teddy bear"-solsikker...

Køkkenhaven kommer til at stå og lyse i sommernatten.

fredag, januar 14, 2011

The Big Blue



I år, tror jeg, bliver det år hvor det store blå staudebed skal konsolidere. Der har været mange forsøgsstauder, og der har været darwinistiske processer, og i år bliver de ting hevet ud der er for små eller ikke fungerer. De store, monumentale blålilla stauder - de fungerer bare, og det er (fandeme) flot.

Tilbage står at forkanten ikke helt fungerer. Om jeg skal gå konservativt og lave en lille buksbomhæk (hm!) eller om jeg skal finde en god staude (fx. vortemælk, Euphorbia amygdaloides, som jeg allerede har nogle af på forkanten) og lave en hel ubrudt kant, det ved jeg ikke.

Der er et par ting jeg gerne vil frøså og sætte ind i staudebedet. Det er to meget, meget smukke og sikre planter: Kongelys (Verbascum phoenicium) 'Violetta' og Kæmpejernurt (Verbena bonariensis).
De to vil jeg gerne kultivere mange af, og så indplante rigtig store grupper i bedet. Det bliver bare så smukt...
.
Reality check: Enhver der frøkultiverer véd at jeg så helt sikkert kun får fremavlet cirka tre halvynkelige udplantningsplanter, og derefter vil være nødt til at indkøbe full-size stauder til en eksorbitant pris.

Frø-Kataloger

Så er nogle af årets frøkataloger ankommet. Chiltern Seeds, Impecta og Botanisk Verden. Og det passer meget godt - nu har jeg haft en havepause, dagene er blevet en lille smule længere, og nu er jeg ved at være klar til at tænke have igen.

Frøkataloger. Det er sjovt at tænke på at kernen i havekunstens glæder forandrer sig ret lidt med tiden. Man kan læse Gertrude Jekyll, og det er så friskt og relevant. Og også i 1898 sad havefolket og bladrede og diskuterede og lavede ønskelister...



fredag, januar 07, 2011

Under Sneen?

Jeg får lyst til at gå ud og grave i sneen og se om der overhovedet er noget nedenunder. Er der overhovedet juleroser/påskeklokker og vintergækker i grønt dernede? Det er da godt at jeg har billeddokumentation fra tidligere haveår - af påskeklokker, tulipaner, roser osv. Ellers ville jeg simpelthen ikke tro på at der vokser noget derude, andet end græs og træer.

Selv nu, hvor jeg sidder og kikker på havefotos, tror jeg i virkeligheden ikke på det...
 
Site Meter