mandag, marts 29, 2010

Fra Havet til Haven

Jeg blev i dag mindet om et rigtig kønt materiale som man ser meget sjældent i haver: Blåmuslingeskaller. Jeg har set det lagt ud som jorddække i parkeringsanlæg, og dér var det rigtig skulpturelt og smukt. Det knuses selvfølgelig efterhånden når man går på det, men det gør nu ikke noget. Det er heller ikke velegnet til barfodsgang (med mindre man gør det for fakiroplevelsens skyld) - men hvis man for eksempel havde et lille anlæg eller haverum med højbede og ville lægge stenmel eller flis eller skærver ud omkring det, så ville muslingeskaller være et kønt alternativ. Det skulle endda holde snegle væk.

Eneste ulemper er at leverandørerne er få og i Jylland, samt at - det lugter altså i 2-3 uger efter udlægningen. Esbjerg-agtigt.

tirsdag, marts 23, 2010

onsdag, marts 17, 2010

Arbejdstræer


Éns haveinteresse begrænser sig sjældent kun til éns egen matrikel. Omkring mit arbejde har jeg heldigvis selskab af nogle interessante træer. Udover nogle meget kønne egepur og masser af tempeltræer (Ginkgo biloba), så vokser der nogle meget store sølvløn (Acer saccharinum). De er uhyre smukke i blomstring, og de blomstrer før nogetsomhelst andet i nærheden. Sådan et mægtigt træ, helt dækket af disse små karminrøde totter - det er fantastisk. Sølvløn burde bruges meget mere...

søndag, marts 14, 2010

Compostum

Jeg erklærer hermed kompostbeholderne for åbne! Nu er de tøet op, så nu kan man for det første åbne lågene, og for det andet kan man inden længe få en regulær kompostering igang.
Kompostere - mærkeligt ord. Af fransk "compost", fra middelalderlatin compositum, fra latin componere.

Hvis det skal være meget nemt, det med at samle sit køkkenaffald og bringe det ud i baghaven til beholderne, så er løsningen - i mit perspektiv - kompostérbare biobags. Desværre er der ikke nogle supermarkeder her i lillebyen der har dem, så jeg har forsøgsvis bestilt nogle biobags online. Jeg håber at de passer rimeligt i størrelse til vores affaldsspande. Den lille grønne spand, som vi indledningsvis anvendte (uden poser) - den var for lille til husholdningens storproduktion, og desuden kunne den ikke finde plads nogle steder, hvorfor den endte med at være p....irriterende på køkkenbordet.

Á propos hele processen med at kompostere, så har jeg set et godt tip til når man skal si den færdige kompost. En af de gammeldags plasticvasketøjskurve med buet låg! Vend låget så det buer nedad og sæt en sort affaldssæk i kurven - sådan.

onsdag, marts 10, 2010

Georginer



Georginer - dahliaer, om man vil - er eftersommerens største farveoplevelse. Hvis jeg havde en mark, en kolonihave, eller bare en stump køkkenhave til overs, så ville jeg plante 250 dahliaknolde og forsyne alle naboer og kollegaer og familie med de vildeste buketter i absurde farvekombinationer og vanvittige blomsterformer. Det er nemlig dét dahliaer kan - det vildeste af det hele.

Så derfor...så derfor har jeg været en tur til Aldershvile Planteskole.

De har nemlig to ting på denne årstid - et monsterudvalg af hårdføre og semihårdføre kameliaer, samt et monsterudvalg af knolde - og flest dahliaer.

Jeg kikkede ikke ind til kameliaerne i år. Med vilje. Det var slemt nok at der stod en krydsning af Magnolia grandiflora (semihårdfør) og smilede venligt til mig og mit dankort, men jeg har jo for dælen ikke et orangeri til den slags.

Man bør vide hvor man vil plante sine planteskoleindkøb, så derfor endte jeg beskedent med tre poser Dahlia "Schneeflocke" som skal stå mellem de gamle roser, samt en sortrød kalla og en matchende lilje til et par særlige krukker. Desuden nogle pompomdahliaer til søster - bl.a. 'Lipoma' og 'Bantling' og 'Purple Haze' (foto).

Men for pokker da - de dér mange hyldemeter med forskellige dahlia på Aldershvile - det kan virkelig få det til at krible i knolden - ah, hvis blot man havde plads til et par rækker...

To Citater


"Trädgårdskonsten är det långsamma skådespelet."
- Tilskrevet professor, landskabsarkitekt Sven-Ingvar Andersson

"Trädgården skal finnas inom människan och inte komma ur en en estetisk, formmässig önskan."
- Professor, landskabarkitekt Steen Høyer

fredag, marts 05, 2010

Galanthus II

------------------------------------------------------
Snowdrops


Do you know what I was, how I lived? You know
what despair is; then
winter should have meaning for you.
I did not expect to survive,
earth suppressing me. I didn't expect
to waken again, to feel
in damp earth my body
able to respond again, remembering
after so long how to open again
in the cold light of earliest spring--
afraid, yes, but among you again
crying yes risk joy
in the raw wind of the new world.


[Louise Gluck]

Galanthomani



Hvert forår rammes jeg af vintergækkeinteresse. Jeg har tre slags i haven. Enkelte og dobbelte vintergækker (Galanthus nivalis med de smalle grå blade) og enkelte vintergækker med brede mørkegrønne blade (Galanthus elwesii). Jeg kunne godt tænke mig at have mange forskellige, så man kunne ligge på knæ derude og kikke på hver enkelt - på de gule, de trompetformede, de pjuskede, de storblomstrede, dem med meget grønt eller næsten intet. Som jeg vist også skrev sidste år: Jeg tør bare ikke. Måske koster det 100 kroner for bare en enkelt - og de skal importeres - og tænk hvis den ikke kom året efter?
På den anden side: Hvis jeg en dag så at der var en gul vintergæk til salg i nærheden, så ville jeg helt sikkert købe den!
Og på den tredie side: Hvis ønsker og drømme går i opfyldelse, så har man ikke mere det ønske og den drøm... hvert forår, ved vintergæktid.
Fotos: Den smukt formede "Ding Dong" og den berømte gule dobbelte "Lady Elphinstone".
 
Site Meter