tirsdag, september 13, 2005


Foto l�nt fra naturehills.com. Posted by Picasa

Krokus

Jeg har købt 75 løg af den botaniske krokus "Blue Pearl". De skal stå i et enkelt bed i gårdhaven.
Jeg håber at den vil bringe forårshimlen ned på jorden for os...

onsdag, september 07, 2005

Sølvlys

Sølvlys er en af de stauder som bærer det smukkeste navn. På latin hed de tidligere Cimicifuga, et navn med en lidt mindre smuk betydning, nemlig cimex = væggelus og fugare = flygte, altså et middel mod kryb. Studier har vist nogle andre familiebånd end ventet. Familien hedder nu Actaea, hvad der skulle betyde noget i retning af "stærk duft".

Sølvlys findes i en grøn og en rødbrun version. Jeg har de rødbrune, og det er nogle meget smukke planter. Med deres 150 cm står de som baggrund bag mine gamle haveroser, og de ser smukke ud mod et grønt plankeværk. Ydermere blomstrer de snart, med lange, yndefulde, flaskerenserlignende blomsterstande. De dufter tilmed dejligt - det er ikke uvæsentligt.

De første to jeg anskaffede var af sorten 'James Compton'. Senere har jeg købt en mere, nu af sorten 'Brunette'. 'Brunette' er tiltrukket på Lynge Staudegartneri, og nationalfølelsen spillede da lidt ind da jeg købte den.

Det er dyre stauder, derfor de etapevise indkøb. Jeg mangler endnu tre styks, og nu er jeg lidt i knibe, for brunetten og James synes ikke at ligne hinanden. James'erne er kønnere fordi de har mørkere og mere fligede blade - men det kan også skyldes at de har forskellig størrelse og alder. Ihvertfald kan jeg ikke lige finde 'James Compton' på det danske internet, og da det er dem jeg gerne vil have, er det bare IRRITERENDE! Skal jeg da selv importere alt muligt fra Holland? Grr.


lørdag, september 03, 2005


Lilium martagon var. cattaneae Posted by Picasa

torsdag, september 01, 2005

Links til Løg

For gode udvalg af blomsterløg, se blandt andre:

www.bakker.dk

www.zimtrade.dk

www.lundhede.com

Hvad er jeg fascineret af i år?
De lyserøde narcisser, f.eks. Narcis 'Replete'. Den er top-nuttet på den gode måde.
De mørke purpurfarvede tulipaner - jeg har lyst til at prøve dem bare én gang - f.eks. 'Recreado'.
Og så er jeg måske vendt lidt tilbage til en gammel kærlighed, nemlig de små vilde alpevioler.

Jeg ville ønske at jeg havde et større hjørne til at have højt græs og "forvildning" i. Så ville jeg plante fuglemælk (Ornithogalum) og prærielilje (Camassia).




Det Vildeste Bed (Måske)

Jeg har et større bed under konstruktion. Det står skygget, men sydvendt mellem hus og plankeværk. Rygraden er tænkt at være 5-6 grupper storkonval (Polygonatum). Imellem dem plantes hvid Digitalis (jeg har kun 2 stk, resten af produktionen blev ædt af snegle, of course) og Lilium martagon var. cattaniae, som er en sortrød variant af kranslilje. I forgrunden tre grupper af Geranium phaeum (sortrøde) og forskellige akelejer, fortrinsvis i hvide eller dunkelrøde/purpur. Jeg har også dyrket Aquilegia viridiflora, en grøn-brun akeleje, fra frø, så den kommer til at blomstre i bedet næste år.

Om farverne kommer til at matche hinanden, det er svært at forudsige. Jeg forudsiger til gengæld at jeg kommer til at flytte meget rundt, for det gør man altid.

I bedet står der nu et ret stort antal krokus 'Snowbunting', men jeg overvejede at komme lidt nye løg i her til efteråret. Løg-udbudet er altid pokkers fristende. Jeg havde kik på en brun-grøn iris-slægtning (Hermadactylus tuberosus), men den skal have kalkrig jord og nærmest bages i sommerperioden - og det går bestemt ikke i dette bed. Den er ellers ret speciel, og det er vi jo nogle der ikke kan modstå, overhovedet.

Jeg har købt 30 vibeæg til at plante under sommerfuglebusken ('Black Knight'), de skal vistnok købes og plantes med det samme for ikke at tørre ud og dø. Så det skal jeg have gjort idag.

Det sjoveste ved at ha' have er nu sommetider bare at gå og planlægge.
 
Site Meter