lørdag, marts 26, 2005

Hvid Forsythia

Her er ugens nyhed til alle os der synes at forsythia er dejlig fordi den blomstrer lige om lidt, men som i virkeligheden afskyer den skrækkelige udsalgsgule farve.

Hvid forsythia. Abeliophyllum distichum.

Yes, den findes, og den er bare pæn! Den bliver to meter høj og har buede overhængende grene ligesom den gule fætter.

Desværre bliver den nok ikke helt let at rode frem i de danske planteskoler. Der er ikke mange hits på plantelisterne, må jeg sige. Sådan er det altid når jeg finder en laber busk på nettet! Sidste gang var det Stewartia pseudocamellia som jeg ledte efter, og det var ikke nemt.

Hvis nogen af jer derude er interesserede, findes der Stewartia netop nu på Ejstrupholm Planteskole (150 cm, 428 kroner). De ringede idag. Flinke folk.

Eftersom jeg har prisgivet den store hængebirk til naboerne (fair nok, eftersom den skygger for halvdelen af deres have, og det er nu så surt), regner jeg med at der bliver plads til tre mindre, løvfældende, hvidblomstrende buske ved siden af hinanden:

1) Magnolia sieboldii
2) Stewartia pseudocamellia
3) endnu en M. sieboldii?

Flere ideer er velkomne.

PS: På grund af flere sammenfaldende computermæssige hændelser kan jeg ikke sætte et foto op her, så I må selv billed-google.


torsdag, marts 24, 2005

Dahliaer

Det store dahlia-projekt er begyndt! Mine dahliaknolde er plantet i store potter indendørs, sådan at de kan få et forspring på en måneds tid. En måneds blomstring mere, det er dyrebart - for man ved jo at de er sorte og borte efter den første berøring af frost.

Arabian Night - dybrød pompomdahlia
Snowflakes - hvid pompomdahlia
Nuit d'Ete - dybrød kaktusdahlia
My Love - hvid kaktusdahlia
Snow Country - hvid dekorativdahlia
Stolze von Berlin - rosa pompomdahlia
Jan van Schaffelaar - rosa pompomdahlia

Det gælder om at plante NU - og som denne amatør HÅBE på at man ikke ender med nogle ranglede gulliggrønne djævle. Det går nu nok. Om et par uger kan de komme ud hvis det ikke ser ud til frost.

Hornvioler

Jeg har plantet den første krukke til med blå hornvioler. Det er bare et fantastisk syn - som mange små blå sejl der står og blafrer i vinden. De kanm blomstre til august, og planen er at sætte blå franske anemoner ned imellem violerne, så at de kan afløse hinanden.

Så må man blot håbe at naboerne ikke har set mig gå ud på frostaftener og dække mine hornvioler til med et tæppe...!

fredag, marts 11, 2005

Klart Skib!

Jeg har bestilt sneglehegn idag - i angst for at der skulle blive udsolgt i samme øjeblik folk kom ud i deres haver og så de små bæster komme frem i tusindevis. To kvadrater til dyrkning af salat i køkkenhaven - og faktisk tror jeg også at det kommer til at se pænt ud med to veldefinerede grønne firkanter.

Jeg har også overvejet at købe "sneglekraver" til de dahliaer der skal stå i køkkenhaven, men de er fantastisk dyre. I stedet tror jeg at man kan bruge potter eller små plasticspande som man skærer bunden af. Det tror jeg at jeg vil forsøge mig med.

Endnu er det hele jo i dvale, men efter frost kommer tø, og så skal vi i gang derude. Man er jo også så vant til temperaturerne nu, at 2 graders varme får én til at smække jakken op.

Med sneglehegn og frøposer på lager kan vi slå klart skib - foråret kan bare komme an.

torsdag, marts 03, 2005

Huf! Det er Koldt!

I skrivende aftenstund er der omtrent -14 grader Celsius udenfor. Huf! Ved den temperatur fryser næsehårene sammen i næsen under indånding; det er længe siden at jeg har prøvet dét. Heldigvis er der et tykt, tykt snetæppe over alle planter.

Jeg kan se at jeg har gjort et notat i min kalender om, at i denne weekend ville jeg begynde at grave det gamle højbed ved terrassen væk. Mnjoe, mnjae - i så fald skulle jeg begynde med at skovle en hel del luftig frostsne bort...

Tak til gode Steen Steensen-Blicher, gid at må han gå på de bedste jagtmarker af alle, for en af de bedste vintersange:

"Inderlig jeg længes
Efter Vaar, men Vintren strænges;
Atter Vinden om til Nord!
Kom Sydvest, som Frosten tvinger!
Kom med dine Taagevinger!
Kom og løs den bundne Jord!"

onsdag, marts 02, 2005

Krukkerier

Den dér elendige daglilje som jeg har forelsket mig i har helt skudt mit ellers godt planlagte krukkeri ned. Alt var planlagt ned til mindste detalje, dahliaknolde bestilt til to af krukkerne og hostaer til de to andre. Krukkerne indkøbt. Simplicity this year. Flere måneder i forvejen.

Fejl nummer ét: Dahliaer blomstrer først for alvor i august engang. Lang tid med kedelige krukker.

Fejl nummer to: Daglilje 'Gentle Shepherd' vil jeg meget gerne have i en krukke. Blomstrer i tre uger i juli-august. Lang tid med kedelige krukker. Drop dagliljen.

Hvad blomstrer i maj-juli? Iris germanica? Måske skal man bare vælge udplantningsplanter af en art - lyseblå stedmoder, for eksempel.

Så er jeg egentlig også for nærig til at betale for gode krukker. At jeg denne gang har taget mig sammen til de fire armerede beton-terrazzokrukker er drevet af meget bitre erfaringer med elendige krukker der ligner løgn efter en sæson. Men at købe krukke nummer fem af denne dyre type - her sparker min nærighed altså lidt ind. Øv.

For resten har Claus Dalby, manden med den luksuriøse have i Riisskov, publiceret endnu en krukkebog. Måske skulle jeg have læst den først, haha!

Tomater

Der står to tomatsorter på min planteønskeseddel i år. Jeg vil nemlig gerne have nogle tomatplanter i urtehaven, og jeg går efter en fantastisk og intens smag - og det betyder cherrytomater eller cocktailtomater. Der findes nye sorter med en (efter sigende) fantastisk sødme. Det interessante er, at sødme uden syre er kedsommeligt, så jeg er spændt på om disse meget søde sorter stadig har det spark der skal til en god tomatsmag. De æblesorter som jeg elsker - f.eks. Filippa, Guldborg - har så meget af både syre og sødme at mundvandet løber automatisk ved tanken. Det er det samme med tomater. En fad, sød tomatsmag - næ tak.

www.impecta.se har mange slags tomatfrø, og det er nu man skal forkultivere sine tomatplanter indendørs. Jeg har flere sorter på hitlisten (ak! det har man altid), men jeg satser nu på at købe mine planter færdige.

TOMAT. ‘GREEN GRAPE'. Låg busktomat med äggformade, gröngula, strimmiga frukter, 3-4 cm i diameter. Koncentrerad, söt arom. För varma utelägen och växthus. Är mycket dekorativ och passar bra för ampelodling, gärna med inslag av en färgad blomsterväxt.

KÖRSBÄRSTOMAT. F1 ‘SUNGOLD'. Skarpt orangefärgad, något större körsbärstomat. En av världens sötaste sorter, med förträfflig tropisk fruktsmak. Odlas i växthus eller på friland. Uppbindes.

KÖRSBÄRSTOMAT. ‘GARDENER'S DELIGHT'. En mycket omtyckt, gammal sort som fått utmärkelser som kanske "världens godaste tomat". Rödfruktig, något större körsbärstomat, 30-40 mm i diameter. Hög växtkraft för både växthus och friland. Uppbindes.
 
Site Meter